NST Cihazı Nedir?

NST Cihazı Nedir?

NST Cihazı Nedir?

NST cihazı nedir? sorusundan önce NST testi nedir bilmek gerekiyor. Bu yazımızı okumadan önce NST Testi Nedir? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

NST cihazı (Non Stres Test Cihazı) bir diğer adı ise Fetal Monitör, doğum öncesinde bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz ile bebeğin kalp atışları ve anne adayının doğum kasılmaları kaydedilerek takip edilir. Anne adayına veya bebeğe zararı yoktur. Kadın Doğum Polikliniklerinde ve servislerinde kullanılmaktadır.

Yılda 1 sefer kalibrasyon ölçümleri yapılması gerekmektedir. Kalibrasyon ölçümlerinde Fiziksel kontrol, Elektrik güvenlik testi, kalp atımı ve basınç değerlerinin ölçümü yapılır.

Yılda 1 sefer cihaz bakımı yapılabilir. Bakımda detaylı cihaz temizliği yapılabilir.

Sarf malzeme olarak yazıcı kağıdı kullanılmaktadır.

NST Cihazı Görseli

 

NST Cihazında 2 adet prob vardır.

NST TOCO prob

NST TOCO Prob

TOCO Prob: Anne adayının rahim kasılmalarının şiddetini ölçmektedir. Birimi mmHg’dir. 25-100mmHg aralığındadır.

NST US Prob

NST US Prob

US Prob: Bebeğin kalp atımlarını ölçmektedir. Birimi bpm’dir. 30-240 bpm aralığındadır.

Prob bağlantıları aşağıda paylaştığım resimdeki gibi yapılmaktadır. Alt kısma US Probu, üst kısma TOCO Probu yerleştirilir. Ölçüm 20-30dk arasında sürmektedir.

NST Cihazı bağlantısı

NST Cihazı Tarihçesi

ilk NST Cihazı

İlk NST Cihazı

Neredeyse 350 yıl önce, fetal kalp sesleri ilk olarak Fransız doktor Marsac tarafından tanımlandı, ancak mekanik stetoskoplar kullanılarak fetal oskültasyonun Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da rutin klinik uygulamaya girmesi 150 yıl daha aldı.
Fetal kalp hızı (FHR) ve uterus kasılma (UC) sinyallerinin alınması ve kaydedilmesi için elektronik yöntemlerin kullanılması çok daha yeni bir olaydır. FHR ve UC sinyallerini elde etmek için tutarlı yöntemler ilk olarak Edward Hon tarafından tanımlanmıştır. Roberto Caldeyro-Barcia ve Konrad Hammacher 1968’lerin sonunda ilk ticari fetal monitörün geliştirilmesine yol açtı.

 

Kaynakça:

Tarihçe: https://www.ajog.org/

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)