MR Cihazı Nedir? MR Cihazında Radyasyon Var mı?

MR Cihazı Nedir? MR Cihazında Radyasyon Var mı?

MR Cihazı Nedir?

MR Cihazı, vücudun içinin ayrıntılı resimlerini çekmek için manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullanan bir makinedir. Radyo dalgaları, vücudun üzerine veya içine yerleştirilen bobinler tarafından üretilir ve vücut dışındaki sensörler tarafından alınabilen sinyaller üretir. Bu sensörler, bu sinyallerin vücudun farklı bölgelerinden döndükçe nasıl değiştiğini kaydeder ve bu bilgileri işlenmek üzere bir bilgisayara gönderir. Bu, ekranda kalıcı kayıt için filme veya kağıda yazdırılabilen bir görüntü oluşturur.

Bir MRI makinesi, vücudun etrafında güçlü bir manyetik alan oluşturan dev bir mıknatısa sahiptir. Manyetizasyon, sıvı helyum nitrojen gazı ile yapılır. Manyetizmanın varlığından dolayı MR odasına metalden yapılmış herhangi bir şey getirilmesi yasaktır.

Bazı kaynaklarda MRI veya MRG olarak adlandırılabilir. MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme)’dir. MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme)’dir.

Cihazın verimli çalışabilmesi için ortam sıcaklığı -18, -20 olarak şartlandırılmalıdır.

MR Cihazında Radyasyon Var mı?

MRI makinesi radyasyon içermez, manyetik alan ve radyo dalgaları kullanan bir makinedir. MR, iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaması ve hastanın vücudunda kesi yapmadan iç organların yüksek kaliteli, üç boyutlu görüntülerini sağlaması nedeniyle modern tıpta en yaygın kullanılan tıbbi görüntüleme yöntemlerinden biridir.

MR Cihazı Çeşitleri

İki tür MR cihazı vardır:

Açık MR Görüntüsü

Açık MR Görüntüsü

1) Açık MR Cihazları
Açık MR tarayıcıların merkezinde, hastanın makinenin merkezine yerleştirilmesine ve tarama için geçirilmesine izin veren bir açıklık vardır.

 

Kapalı MR Cihazı

Kapalı MR Cihazı

2) Kapalı MR Cihazları
Kapalı MR tarayıcılarda açıklık yoktur, bu nedenle bir defada vücudunuzun yalnızca küçük bir bölümünü tarayabilirler.

MR Cihazı Tarihçesi

Dünyanın ilk MR görüntüsü 1972 yılında ünlü kimyager Paul Lauterbur tarafından çekildi. 1924 yılında hidrojen atomlarının mıknatıs gibi manyetik özelliklere sahip olduğu keşfedildi ve MR cihazı keşfedildi. MR cihazı ülkemizde ilk kez 1989 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tanısal Radyoloji Anabilim Dalı’nda kullanılmaya başlandı.

MR cihazı

 

MR Cihazının Kullanım Alanları

Migren, baş ağrısı, nörolojik bozukluklar, Beyin tümörü şüphesi olan hastalarda, Epileptik nöbet geçiren hastalar kirpik, kulak, Temporomandibular eklem problemleri olan hastalar, omurga sorunları, bel fıtığı ve bel fıtığı, omuz, Diz gibi eklem ve bağları değerlendirirken, Spor yaralanmaları, Kalp hastalığı, göğüs ve karın organ bozuklukları, Kemik yapısındaki bozukluklar için MRG ile değerlendirme yapılabilir.

MR Cihazının Çalışma Prensibi

MRI makinesinde hasta, radyo dalgalarını ileten güçlü bir manyetik alana sahip büyük bir mıknatısın içine yerleştirilir. Radyo frekansı vücuttaki hidrojen atomu protonlarını uyarır. Uyarılan protonların ürettiği sinyaller özel bir anten tarafından toplanır ve yüksek performanslı bir bilgisayar tarafından işlenerek vücudun kesitsel görüntülerine dönüştürülür. Bu sayede vücut bölümleri farklı düzlemlerde (sağdan sola, önden arkaya, yukarıdan aşağıya) ince kesitler halinde kayıt edilir.

MR Cihazının Bölümleri

MR Cihazı Bölümleri

Ana Magnet. Güçlü bir manyetik alan oluşturmaya yönelik mıknatıs parçasıdır
Permanent Magnet
Rezistif Magnet
Shim Sargıları
Gradiyent Sargıları
Radyo frekans (RF) Sargıları
Görüntü İşleme ve Operatör Bilgisayarları

 

Kaynakça

Tanımı: https://www.memorial.com.tr
Tarihçesi: https://vetmr.com.tr
Kullanım Alanları: https://www.memorial.com.tr
Çalışma Prensibi: http://tip.baskent.edu.tr
Bölümleri: https://staff.emu.edu.tr
Hasta, Cihaz Çekim Görüntüsü: https://www.fulyaacikemar.com

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)