Anestezi Cihazı Ne İşe Yarar?

Anestezi Cihazı Ne İşe Yarar?

Anestezi uygulaması, tedavi için gereken cerrahi müdahalelerde bilinç kaybı sağlarken, reflekslerin kontrol edilerek kas gevşemesiyle müdahalenin kolaylaştırılmasına, ağrının hissedilmemesine, solunum, dolaşım gibi yaşamsal aktivitelerin izlenmesine olanak sağlar. Bu uygulama,  gerekli olan oksijen, hava ve medikal gazların, kontrollü ve gereken miktarda verilmesini sağlayan, hastaya yapay solunum yaptıran , fonksiyonların da izlenebildiği anestezi cihazı ile yapılır.Amerikalı Dr. Crwford Long tarafından tesadüfen bulunan anestezi uygulaması günümüzde teknoloji ile oldukça gelişmiş çeşitli aparat ve ekipmanlarla desteklenerek kolaylaştırılmış ve daha güvenli hale getirilmiştir.

Anestezi cihazı nedir?

Anestezi cihazı, tedavi için gereken cerrahi müdahalelerde bilinç kaybı sağlarken, reflekslerin kontrol edilerek kas gevşemesiyle müdahalenin kolaylaştırılmasına, ağrının hissedilmemesine, solunum, dolaşım gibi yaşamsal aktivitelerin izlenmesine olanak sağlar. Bu uygulama,  gerekli olan oksijen, hava ve medikal gazların, kontrollü ve gereken miktarda verilmesini sağlayan, hastaya yapay solunum yaptıran , fonksiyonların da izlenebildiği anestezi cihazı ile yapılır.

Amerikalı Dr. Crwford Long tarafından tesadüfen bulunan anestezi uygulaması günümüzde teknoloji ile oldukça gelişmiş çeşitli aparat ve ekipmanlarla desteklenerek kolaylaştırılmış ve daha güvenli hale getirilmiştir.

Anestezi Cihazı Çalışma Prensibi

Cihaz medikal gazları merkezi gaz sistemlerinden veya yedek gaz sistemlerinden sağlar. Gaz basıncını kontrol edebilmek için regülatör ve flowmetreler kullanır.  Gazları karıştırıcılar ile karıştırır, buharlaştırır ve hastanın solunum devresine verir. Hastanın nefes vermesiyle oluşan CO2 absorbe edilir. Atık sistemiyle uzaklaştırılır.

Anestezi Cihazı Temel Bileşenleri

Medikal gaz kaynakları: İlaç olarak kabul edilen bu gazlar oksijen, azot protoksit, nitrojen ve medikal havadır. Basınç altında silindir veya tanklara doldurulur .Ameliyathanelere dağılımı doğrudan silindirlerle veya merkezi gaz sistemi ile yapılır.

Basınç regülatörleri: Manometre gaz basınç değerini gösterir. Regülatör ise gaz basınç miktarını ayarlar.

Flowmetre(Akımölçer): Rotametre ve elektronik akımölçerler olmak üzere iki türe ayrılır. Medikal gazların ml/dk. veya l/ dk. olarak verilmesini sağlar.

Vaporizatörler: Solunum yoluyla verilen sıvı haldeki uçucu maddeleri kolaylıkla buharlaştırarak gaz halinde belirli oranlarda verilmesini sağlar.

Solunum sistemleri: Gazları hastaya ulaştıran ve hastadan çıkan CO2 uzaklaştırılmasını, atılmasını sağlayan, birçok bağlantı ve parçadan oluşan sistemdir.

Anestezi Cihazı

Anestezi Cihazı

Yardımcı Ekipmanları

-Laringoskop: Hastanın bilincini kaybettiği sırada solunum yolları kontrolü için soluk borusuna trakeal tüpün yerleştirilmesine yardımcı olur.Handle ve bleyd kısımlarından oluşur.Pil ile enerji sağlanır.

-Stile: Hastaya trakeal tüp yerleştirilmesi sırasında tüpün hareketini kolaylaştıran eğilip bükülebilen tel şeklindedir.

-Airway: Yine bilinç kaybı sırasında dilin solunum yollarını kapatmasını engellemek amacıyla  dil üzerine yerleştirilen ekipmandır.

-Yüz maskesi: Anestezi uygulamasının başında ve sonunda, hasta solunumunun ambu ile sağlanması gereken zamanlarda burun ve ağzı kapatacak şekilde yerleştirilen ve anestezik gazların verilmesini sağlayan ekipmandır.

-Aspiratör: Hastanın solunum yollarında oluşan tükürük, kan vb maddelerin uzaklaştırılması için kullanılır.

-Endo Trakeal Tüp: Solunum yolu açıklığının sağlanması ve gerken gazların güvenli şekilde solunum yoluna verilmesini kolaylaştırır.

-Magill Pens: Entübasyon sırasında zorlanıldığında tüpün soluk borusuna yerleştirilmesini sağlayan makas şeklindeki alettir.

-Laringeal Maske Airway: Tüp ve maskeden oluşur.Solunumun zorlukla sağlandığı durumlarda kullanılır.Maskesi 15-20 cm uzunluğunda çevresi şişirilmiş şekildedir.Kaflı ve kafsız çeşitleri vardır.Kaf cihazdan gelen havanın solunum yolunda kalmasını sağlar.

-Fleksibl Bronkoskop : Hasta hareket kısıtlılığı yaşadığı durumda ve laringoskopun kullanılamadığı zamanlarda kullanılan solunum yolunun kamera görüntülenmesini sağlar.

 

FLEKSİBL BRONKOSKOP ile ilgili görsel sonucu

FLEKSİBL BRONKOSKOP

 

KAYNAKÇA

http://www.klinikmuhendis.com

http://www.megep.meb.gov.tr

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)