Biyomedikal Mühendisliği Nedir?

Biyomedikal Mühendisliği Nedir?

Biyomedikal Mühendisliği Nedir?

Selam arkadaşlar, bu yazımda Biyomedikal Mühendisliği nedir, nerelerde çalışır, ne kadar maaş alır sorularını cevaplayıp genel bir değerlendirme yapacağım.

Biyomedikal Mühendisliği Nedir?

Biyomedikal Mühendisliği ilk olarak 2000 yılında özel bir üniversitede açılmıştır. 2010 yılına kadar 7-8 üniversiteye kadar çıkmıştır. 2022 itibari ile 34 üniversitede Biyomedikal Mühendisliği Bölümü vardır ve 1293 kontenjana sahiptir. Bu kadar mezuna ne gerek vardı diye düşünüyor insan. Bence bölümün sayısı arttıkça kalitesi de düşüyor. Yıldan yıla daha düşük puanlarla bölüme girilebilir oldu. Mezun sayısı arttıkça işsiz sayısı da arttı. Çünkü devlet mezunlara karşılık veremiyordu, ta ki 1 hafta öncesine kadar. Biraz geç oldu ama sonunda kamuya gözle görülür bir alım yapıldı. Onca yıl KPSS ye girip yüksek puan alıp bu yıl KPSS ye girmeyen arkadaşların gözleri yaşlı. Umarım bundan sonraki yıllarda kamuya güzel alımlar olur.

İlk mezununu 2003 yılında veren Biyomedikal Mühendisliği Bölümü 2020 yılına kadar 6000’in üzerinde mezun vermiştir. Bu sayı her yıl artmaktadır.

Biyomedikal Mühendisliği

Kimler Biyomedikal Mühendisliği okumalı?

Fen bilimlerine ilgi duyan, teknolojiyi seven, olaylara farklı açılardan bakmayı bilen, el becerisi iyi olan arkadaşlarımız tercih etmelidir.

Biyomedikal Mühendisi ne iş yapar?

Google’da “Biyomedikal Mühendisi ne iş yapar?” diye aratırsanız muhtemelen size çok afili cümleler ile açıklamada bulunurlar. Çünkü çoğu biyomedikal mühendisi, teknikeri tarafından yazılmamış İngilizceden çevrilmiş cümlelerdir. Ben size gerçekte Türkiye’de Biyomedikal Mühendisi ne iş yapar anlatacağım.
Kalibrasyon şirketleri, bakım onarım firmaları, cihaz satış odaklı firmalar, hastaneler ve AR-GE firmalarında iş imkanı bulabilirler.

Kalibrasyon şirketlerinde; kalibrasyon uzmanı, sorumlu müdür, kalite sorumlusu olarak çalışmaktadır.

Bakım onarım firmalarında; koordinatör, sorumlu müdür, kalite sorumlusu, servis mühendisi olarak çalışmaktadır.

Cihaz satış odaklı firmalarda; cihaz satış uzmanı, cihaz eğitimcisi ve uygulamacısı, sorumlu müdür olarak çalışmaktadır.

Hastaneler; Klinik Mühendislik sorumlusu, servis mühendisi olarak çalışmaktadır.

AR-GE firmalarında; yazılım geliştirme uzmanı, malzeme uzmanı, kalite kontrol …

Biyomedikal Mühendisliği

Biyomedikal Mühendisi olası iş bulma süreci ve tavsiyelerim.

İlk mezun olduğunuzda çok büyük boşluğa düşebilirsiniz. Çünkü iş arama kısmı çok can sıkıcıdır. Okulunuz boyunca çevrenizden ya da mezun olmuş kişilerden biyomedikal mühendisleri iş bulamıyor diye cümlelere maruz kalacaksınız. İlk yapacağınız iş internet siteleri üzerinden size uygun olan ilanlara başvuru yapmak olacaktır. Yeni mezunsanız size dönüş yapma olasılıkları çok düşüktür.

Piyasada hemen hemen her firma deneyimli mühendis aramaktadır. Eğer büyük şehirde yaşıyorsanız şanslısınız. Firmalarla yüz yüze görüşme fırsatınız var demektir. Staj yaptığınız yerden iş arayışınıza başlamanızı öneririm. Biyomedikal sektörü referansa çok dikkat eder. Bu yüzden biyomedikal tekniker ve mühendislerinden çevre edinmelisiniz. İş aradığınızı her fırsatta bu arkadaşlara iletmelisiniz.

İşe başlamadan önce ehliyetinizi, İngilizce Sertifikanızı, bölümle alakalı sertifikalar, erkek adaylar için askerlik hizmeti konularını tamamlamanızı öneririm. Ne kadar çok dil bilirseniz o kadar çabuk işe alınırsınız. Bu arada KPSS ye her yıl girmekte fayda var.

Biyomedikal Mühendisleri ne kadar maaş alır?

Yazıyı kaleme aldığım tarihte Kariyer.net sitene göre en düşük maaş 8500tl, en yüksek maaş 22110tl, ortalama maaş ise 10620tl olarak gösterilmektedir. Bu rakamları neye göre belirlediler bilmiyorum ama meslek hayatım boyunca (10 yıl) biyomedikal mühendislerinin en düşük maaşının asgari ücret (şu an için 5500tl) olduğunu biliyorum. Çevremde yeni mezun olup asgari ücretin üzerinde işe başlayan bir arkadaşım olmadı. En az 1 yıl deneyimden sonra maaş artırmalar başlıyor. Hak ettiği değere ulaşması ise 5 yılı bulabiliyor. Kısacası maaşınız en dipten başlayıp deneyiminizle doğru orantılı olarak artmaktadır. Tabi maaş konusu sadece Biyomedikal Mühendislerine özel bir durum değildir. Ülkemizdeki sistemden kaynaklı olarak genel itibari ile tüm mühendisliklerde veya mesleklerde bu şekilde olabiliyor.

Kaynakça

Maaş: kariyer.net

İstatistikler: emo.org.truniversitetercihrobotu.com

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)