Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi
Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi
Hastanelerde “Sualtı hekimliği ve hiperbarik oksijen tedavi ünitesi” diye geçen Hiperbarik oksijen tedavisi (HBO), kapalı bir basınç tüpü içinde tümüyle basınç altına alınan hastaya 1 ATA’dan yüksek basınçlarda aralıklı olarak % 100 oksijen solutulmasıdır. Hasta oksijeni basınçlı odanın türüne göre maske ya da endotrakeal(hasta gırtlağına doğru uzatılmış tüp) tüpten alır. Dalgıçlarda vurgun olayında kullanılmış ve başarılı sonuç elde edilmiştir. Daha sonra tünel işçilerine uygulanmış ve yaralarında önemli ölçüde iyileşme gözlenmiştir. Günümüzde “Şeker hastalarında oluşan yaralarda, kemik iltihaplarında, kemik nekrozunda(ölümünde), yumuşak doku travmalarında, venöz ülserlerde, yanıklarda, ani görme ve işitme kayıplarında, radyoterapi sonrası oluşan yaralarda, soba ve tüp gaz zehirlenmelerinde” gibi pek çok hastalıkta kullanılmaktadır.
Basınçlı oda
Basınçlı Oda İç Görünümü
Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi Etkisi nedir?
HBO, bir basınçlı oda içerisinde hastalığının türüne bağlı olarak yüksek basınçta hastaya %100 oksijen solutulması olayıdır. Böylece kandaki çözünmüş oksijen artmış olur ve çözünmüş oksijen, bağımsız olduğundan dokunun en uç taraflarına kadar gidebilir. Böylece kan gitmeyen doku oksijence beslenmiş olur ve yara iyileşmeye başlar. Ayrıca vücudun mikroplara karşı direncini ve alınan antibiyotik vb… ilaçların etkisini arttırır. Vurgun benzeri olaylarda oluşan hava kabarcığının yüksek basınç ile ortadan kaldırılmasını da sağlar. Tedavi süreci hastalığa göre değişmekle birlikte 2-3 saat arası sürmektedir.
Hasta Ne Hisseder?
Uçak yolcuğu esnasında, uçak inişe geçtiğindeki kulak hissiyatını verir. Bu basınç farkını dengelemek için “yutkunmak, burnu kapatıp hava üflemek” gibi çeşitli yöntemler anlatılır ve hastalar uygular. Ayrıca hastalara odaya girerken pamuk elbiseler verilir.
Yan Etkileri Var mıdır?
- Klostrofobi(kapalı yerde kalma korkusu)
- Kulak ve sinüs problemleri
- Akciğer sorunları
- Beyinde oksijen zehirlenmesi
- Miyop riski
- Yangın riski (Basınç odasında oksijenin basıncı yüksek olduğundan dolayı yangın riski vardır. Bu yüzden hastalar odaya girerken, en ufak kıvılcıma sebep olacak herhangi bir eşya ile odaya girmelerine izin verilmez.)
Ülkemizde Hangi İllerde Var?
Ülkemizde ilk olarak 2000’li yılların başlarında kullanılmaya başlanmıştır. Belirtilen şehir ve ilçelerdeki hastanelerde bulunmaktadır;
- Adana, Sakarya, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, Erzurum, Eskişehir, İzmir, Gaziantep, Denizli, Trabzon, Mersin, Konya, Kocaeli, Kayseri, Diyarbakır, Van, Bodrum
Ülkemizde “Baroks Hyperbaric” firması bu alanın demirbaşıdır.
Kaynaklar
http://hipermer.com.tr/tr/hiperbarik-oksijen-tedavisi/
https://tssf.gov.tr/basinc-odalari/
http://baroks.eu/products/
http://www.tkbbv.org.tr/menu/82/hiperbarik-oksijen-tedavisi-hbot-nedir-prof-dr-akin-savas-toklu