Antibiyogram Cihazı Nedir?

Antibiyogram Cihazı Nedir?

Antibiyogram Cihazı Nedir?

Antibiyogram cihazı, tıbbi laboratuvarlarda kullanılan ve antibiyotik duyarlılık testleri anlamına gelen cihazlardır³. Bu cihazlar, enfeksiyona yol açan bakterinin hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunun laboratuvar ortamında test edildiği çalışmalarda kullanılır³.

Antibiyogram Cihazı Tarihçesi

Antibiyogram cihazının tarihçesine bakacak olursak, antibiyogramın temel prensipleri, Alexander Fleming’in penisilini keşfettiği 1940’lara dayanmaktadır⁴. O dönemde penisilin, ana antimikrobiyal olarak kullanılmaktaydı. Ancak, Staphylococcus aureus adlı bir bakteri kısa sürede direnç geliştirdi⁴. Bu durum, antibiyotiklerin etkinliğini belirlemek için daha sistematik bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu gösterdi ve antibiyogram cihazlarının geliştirilmesine yol açtı.

antibiyogram cihazı

Antibiyogram cihazının kullanım alanları:

Antibiyogram cihazının kullanım alanları oldukça geniştir. Öncelikle, enfeksiyon kapan bir kişinin vücudundaki bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu anlamak için hastaya antibiyogram testi yapılır². Bu testin yapılabilmesi için bakteri veya virüsün laboratuvarda kültür ortamında üretilmesi gerekmektedir². Antibiyogram testinin yapılmasının arkasında pek çok amaç bulunur.

Bu amaçlar arasında hastalanan kişileri tedavi etmek ve tedavileri kapsamında izlenecek yolu belirlemek, ampirik tedaviye alt zemin hazırlamak, kurumsal veya ulusal bazda reçete politikalarının oluşturulabilmesini sağlamak, epidemiyolojik değişim olarak ifade edilen ve sağlık sorunlarına neden olan durumların saptanması, bakterilerin direnç değerlerinin belirlenebilmesi, yeni ortaya çıkan bakterilerin etkilerini gözlemlemek ve yeni ortaya çıkan ve hızla yayılan bakterilerin direnç değerlerini ve neye karşı direnç gösterdiklerini anlayabilmek için yapılır².

Antibiyogram Cihazı Nasıl Kullanılır?

Test için elde edilen kültür bakterilerinin klinikte kullanılacağı alan belirlenmelidir. Etken madde kullanımı doğru şekilde ayarlanmalı ve notlar oluşturulmalıdır. Hasta için en uygun ve güvenilir olan yönteme karar verilmelidir. Tüm değerlendirmeler tıbbi standartlara uygun bir şekilde yapılmalıdır². Antibiyogram testi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Çoğu laboratuvarda disk yöntemi (Kirby Bauer disk difüzyon yöntemi) kullanılmaktadır³.

Bu yöntem antibiyotik emdirilmiş disklerin plak besiyerlerinde bakteri kolonilerinin üremesini durdurup durdurmadığına bakılarak karar verilen bir yöntemdir³. Daha büyük ölçekli laboratuvarlarda ise bakteriyi tanımlayan ve antibiyogram testini yapan otomatik cihazlar vardır³. Bu cihazlar Phoenix BD, Vitek ve Microscan otomatik tanımlama ve antibiyogram cihazlarıdır³.

Sonuç:

Sonuç olarak, antibiyogram cihazı, tıbbi laboratuvarlarda antibiyotik duyarlılık testlerinin yapılmasında önemli bir rol oynar. Bu cihazlar, enfeksiyona yol açan bakterinin hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunu belirlemek için kullanılır. Bu bilgi, doktorların hastaları için en etkili tedaviyi belirlemesine yardımcı olur. Antibiyogram cihazları, tıbbi laboratuvar teknolojisinin önemli bir parçasıdır ve antibiyotik direncinin anlaşılmasında ve yönetilmesinde kritik bir rol oynar.

Diğer cihazlar hakkında bilgi almak için Cihazlar | Biyomedikal Bilgi kategorimize göz atabilirsiniz.

Kaynak: 10.11.2023

(1) ANTİBİYOGRAM NEDİR? NEDEN YAPILIR? – DOKTORUMNEDİO?
(2) Antibiyogram Nedir ve Uygulamaları Nelerdir? – Sağlığa bir adım
(3) Antibiyogram Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır? – Uzmandoktor.net 
(4) Antibiyogram nedir? Antibiyogram özellikleri neler? Antibiyogram yapısı
(5) Antibiyogram Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır? – Uzmandoktor.net

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)