Başarılı Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Başarılı olmanın en önemli ve ilk anahtarı yaptığın her işi severek yapmak ya da sevdiğin işi yapmaktır. Çünkü senin başarı potansiyelin ‘’Ne hayal ettiğin’’  ve ‘’Ne istediğin’’  ile doğru orantılıdır. Eğer bu noktada başarılı olursan bir sonraki adımlar senin için önemli method ve stratejiler içeriyor.Rekabet ortamında kendine inanmalısın.Biyomedikal ve Tıp mühendisleri olarak çalışma sahamızda sadece biz değil aynı zamanda elektrik, makine ve bilgisayar mühendisleri ile de rekabet içerisindeyiz ve bu rekabet ortamında en iyisi olmak zorundayız. Bu nedenle öncelikle kendini iyi tanımlamalısın çünkü hiçkimse senin üstün ve zayıf yönlerini bilemez. Kendi yetkinliklerini geliştirmek ve zayıf yönlerini kapatmalısın. Kısacası bu rekabet ortamında kendini yetkin bir mühendis olmaya hazırlamalısın. Çünkü ülkemizde çok fazla mühendis bulunmasına rağmen çok az sayıda kalifiyeli mühendis bulunmaktadır. Dolayısı ile  buda senin için bir avantaj sayılmaktadır. Senin yapman gereken tek şey kendine inanıp şuan bir yerden başlamalısın.

                                                                                                                                                                    

Başarılı olmanın en önemli ve ilk anahtarı yaptığın her işi severek yapmak ya da sevdiğin işi yapmaktır. Çünkü senin başarı potansiyelin ‘’Ne hayal ettiğin’’  ve ‘’Ne istediğin’’  ile doğru orantılıdır. Eğer bu noktada başarılı olursan bir sonraki adımlar senin için önemli method ve stratejiler içeriyor.

  1. Rekabet ortamında kendine inanmalısın.

Biyomedikal ve Tıp mühendisleri olarak çalışma sahamızda sadece biz değil aynı zamanda elektrik, makine ve bilgisayar mühendisleri ile de rekabet içerisindeyiz ve bu rekabet ortamında en iyisi olmak zorundayız. Bu nedenle öncelikle kendini iyi tanımlamalısın çünkü hiçkimse senin üstün ve zayıf yönlerini bilemez. Kendi yetkinliklerini geliştirmek ve zayıf yönlerini kapatmalısın. Kısacası bu rekabet ortamında kendini yetkin bir mühendis olmaya hazırlamalısın. Çünkü ülkemizde çok fazla mühendis bulunmasına rağmen çok az sayıda kalifiyeli mühendis bulunmaktadır. Dolayısı ile  buda senin için bir avantaj sayılmaktadır. Senin yapman gereken tek şey kendine inanıp şuan bir yerden başlamalısın.

  1. Kendine soracağın ilk soru şu olmalı ‘’Kendimi nasıl geliştirebilirim’’

Öncelikle sosyal medya farkındalığını çok iyi bilmen ve takip etmen gerekiyor. Ne istediğine karar verdikten sonra alanındaki teknolojik veya akademik gelişmeleri çok iyi takip etmelisin. Tüm algılarını açıp kariyer planlamanı iyi yapman ve bunu yaparken de bazı fedakarlıklarda bulunmak zorundasın. Çünkü iyi bir mühendis olmak istiyorsan çok çalışmak zorundasın. Vazgeçmeyi bilmelisin, tercih noktasında hep hayalinle ilgili olanı seçmek zorundasın. Özellikle öğrenim sürecinde çok aktif bir birey olarak; çok okuyan, çok sorgulayan ve öğrenmeye her zaman açık olmalısın.

  1. Kariyer planlamamı nasıl belirleyebilirim?

Bir çok üniversite mezunu dahi ne yapmak istediğini ve alanını belirleyememişken senin hala zamanın var. Şimdi senin için belirlediğim bu tavsiyelere dikkat edersen iş hayatına adım attığında rakiplerinden minimum 1-0 önde başlayacaksın.

a. Yabancı Dil

Öncelikle medikal alanda birçok fuar, şirket ve önemli kişilerle görüşme fırsatı yakaladım. Bu firmaların elemanlarından istediği ortak nokta yabancı dil bilmeleri. Artık ülkemizde yabancı dil bilmek lüks değil zorunluluk haline gelmiş durumdadır. Hatta tıbbi cihaz sektöründe hızla büyüyen Çin ve Almanya’yı da düşünürsek ilerleyen yıllarda ikinci bir yabancı dil de bilmek zorunda olacaksın. Dolayısıyla herşeyden önce mezun olmadan yabancı dil problemin varsa çözmen gerekiyor.

b. Üniversite Eğitimi

Birçoğumuz üniversitelerde verilen eğitimleri yetersiz olduğunu düşünsekte  verilen eğitimi en iyi şekilde öğrenmek zorundayız. Hedeflerin arasında erasmus, yurtiçi-dışı  yüksek lisans ,doktora yapmak varsa not ortalamanı yüksek tutmalısın. Ayrıca en önemlisi sen bir mühendis olarak bir farkındalık oluşturmak istiyorsan teorik bilgiye her zaman ihtiyacın olacak. Bu nedenle hiçbir dersi hafife almayarak en iyi şekilde öğrenmelisin.

c. Programlama Dili

Günümüz, Endüstri 4.0 veya 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılıyor. Dijital dünya artık vazgeçilmezimiz oldu. Üretim ve kontrolde insanın yerini bilgisayar tabanlı makineler, robotlar yer almaya başladı. Her yıl ortalama 700 öğrenci bu alanda mezun oluyorken sen bu mezunlar arasında farklılık ortaya koyarak üreten, tasarlayan bir mühendis olmalısın. Çünkü üzerinde birkaç yıl deneyime sahip olan her biyomedikalci tıbbi cihaz bakım, onarım ve kalibrasyonunu öğrenebilir fakat yeniden tasarlamak ve üretmek tecrübe ister. Dolayısı ile üniversite hayatın boyunca birçok programlama dili öğreneceksin fakat öğrendiğin bu diller arasında minimun 1 ya da 2 programlama dilini çok iyi derecede bilmen gerekiyor.

d. ‘Bir Fikir’ yada ‘Bir Ürün’ ortaya koymalısın

Yeterli düzeyde bilgi birikimine sahip olduğunda bilgini olgun bir fikre veya ürüne dönüştürmen gerekmektedir. Çünkü öğrendiğin bilgiyi olgun bir fikre veya somut bir ürüne dönüştürürsen yatay ilerleyen kariyer hayatının bir anda dikey olarak sıçramasını sağlayacaktır.

e. Staj

Çok önemli konulardan biriside ”Staj”. Bilindiği üzere ülkemizde birçok staj yerileri ve staj süresi pekte iç açıcı değil. Fakat staj bizim için birşeyler öğrenme yerinden ziyade gelecekte nerede olabileceğimiz ya da neler ile karşılaşabileceğimiz hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayan bir ortamdır. Dolayısıyla her öğrenci staj yapacağı yeri mutlaka çok iyi araştırıp kendi hedefleri doğrultusunda staj yeri bulması gerekir. Aksi halde staj defteri doldurmaktan ileri bir fayda göremeyecektir. Çünkü staj teorik olarak öğrendiğin bilgileri uygulamalı olarak öğrenebileceğin paha biçilemez bir ortamdır. Ayrıca sadece staj döneminde değil, yaz dönemlerinde ilgili firmalarda gönüllü olarak çalışmanda sana büyük deneyim kazandıracaktır. Böylelikle staj yaptığın yerde hem deneyim hem de iyi bir referansa sahip olabilirsin.

f. Aktif Öğrenme

‘Aktif öğrenme’  metodu kişinin kendini geliştirebileceği en etkili yöntemdir. Aktif öğrenme, seni hem sosyal hem tecrübeli hem de üretken bir birey olmanı sağlayacaktır. Peki Nasıl?

  • Öğrenim süresince ilgi alanına dayalı olsun veya olmasın elinden geldiğince konferans, münazara ve seminerlere katılmalısın eğer kendini çok iyi yerlerde görmek istiyorsan birçok konuda bilgi sahibi olmalısın. Buda seni farklı düşünebilen ve her konuda fikir sunabilen bir bireye dönüştürecek.
  • Eğer iyi bir fikre veya ürüne sahipsen TÜBİTAK, TÜSİAD, Mercedes gibi küçük veya büyük her StartUp yarışmalarına katılmalısın. Çünkü şunu iyi bilmelisinki her deneyim seni hedefine ulaşmanı hızlandıracaktır. Kısacası denemekten korma, başarılı olmak istiyorsan risk almak zorundasın.
  • Diğer bir tavisye olarak ilgi alanına göre üniversite kulüplerinde ve derneklerde yer alabilirsin, Onların yapmış olduğu aktivitelere katılarak sosyal çevreni genişletebilir ve kendini aktif birey olarak tanımlayabilirsin.
  • EVEEET!! en önemli noktalardan biriside ‘’TEKNOKENT’’ kuluçka merkezleri. Günümüzde artık çoğu üniversiteler kendilerine bağlı Teknokent merkezi bulundurmaktadır. Teknokentler kısacası üniversite ile sanayi kuruluşlarının işbirliği içerisinde araştırma ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri ortamdır. Eğer kendini geiliştirir, iyi bir fikir veya ürün ortaya koyabilirsen sana güzel bir haberim var, buradaki mini ofislerde kendi işini kurabilir  ve hayallerini kendin geliştirebilirsin.

Özetlemek gerekirse, başkalarından fırsat bekleyerek başarıya ulaşman imkansız değil fakat çok zor, başarılı olmak istiyorsan kendi fırsatlarını kendin oluşturacaksın. Çünkü başarıya ulaştığında ilk kendini kutlayacaksın.

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ali-tuncay-yilmaz-855147115/

Kaynakça

  • Sağlık Hizmetlerinde Tıbbi Cihaz Sektörü , Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 2016; 19(2): 187-202
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)